unesco-terchova

Chcete odoberať novinky z tejto stránky? Použite RSS kanál! rss

facebook

verejne-osvetlenie

FacebookMySpaceTwitterGoogle Bookmarks

Slovenský deň v Opatiji

Slovenský deň v Opatiji18. septembra 2008 Veľvyslanectvo SR v Chorvátskej republike a Mestský úrad v meste Opatija spoločne zorganizovali „Slovenský deň v Opatiji". Podujatie sa konalo v známom kúpeľnom meste na polostrove Istria. Opatiju z jednej strany obopína vrch Učka a z druhej Jadranské more, ktoré dávajú jeho klíme jedinečné liečivé vlastnosti.

Opatija, kedysi obľúbená destinácia rakúsko-uhorskej šľachty, čerpá z tradície jednej z križovatiek európskych národov. Rovnako ako Chorváti, medzi jeho dnešných obyvateľov a častých návštevníkov patria aj Srbi, Slovinci či Taliani. V blízkej Rijeke, veľkom prístavnom meste, sa okolo Matice slovenskej združuje slovenská komunita.  „Slovenský deň" vhodne zapadol do koloritu Opatije a okolitého regiónu a jeho cieľom bolo okrem prienikov v minulosti hľadať aj spoločné témy súčasnosti a príležitosti pre spoluprácu v budúcnosti.

„Slovenský deň" pozostával z troch blokov. Ráno ho otvorilo valné zhromaždenie, ešte pred obedom pokračoval okrúhlymi stolmi a večer ho uzavrel kultúrny blok. Doobedňajšia časť sa konala v príjemnom prostredí historickej vily Angiolina a večer sa účastníci premiestnili do hotelov Mozart a Imperijal. Všetky tri časti moderoval Veľvyslanec SR v Chorvátskej republike Ján Báňas. Podujatia sa okrem zástupcov slovenskej diplomacie a miestnej samosprávy zúčastnili slovenskí a chorvátski podnikatelia, predstavitelia kultúry a cestovného ruchu oboch krajín, slovenskej menšiny v Chorvátsku a ďalší návštevníci z radov obyvateľov mesta.

Na valnom zhromaždení sa stretli organizátori, prednášajúci a návštevníci podujatia. Na začiatku prítomných privítali slovenský veľvyslanec a zástupca primátora Opatije Lucian Kos. Nasledovala prednáška Marcely Bednárovej zo Slovenskej akadémie vied o histórii slovensko-chorvátskych vzťahov. O jednotlivých aspektoch kultúrnej spolupráce od osamostatnenia oboch štátov až po dnešok valné zhromaždenie informovali štátny tajomník slovenského ministerstva kultúry Jozef Lang a riaditeľka zahraničného oddelenia chorvátskeho ministerstva kultúry Jasminka L. Trpić.

Ďalšia časť „Slovenského dňa" bola už venovaná konkrétnym oblastiam spolupráce. Päť okrúhlych stolov viedli predstavitelia slovenskej diplomacie a biznisu: kúpeľníctvo a wellness (Jozef Bolješik); využívanie fondov Európskej únie pre rozvoj turizmu (Pavol Szalai); čistenie odpadových vôd (Jozef Žiška); investovanie v hotelierstve a gastronómii (Mirko Benický) a bezpečnostná spolupráca (Radovan Kyselica).

Po poobedňajšej prestávke „Slovenský deň" uzatvoril kultúrny blok. Najskôr sa uskutočnila finisáž výstavy slovenského akademického maliara Stanislava Harangozóa v hoteli Mozart , po ktorej nasledovala prezentácia poviedky debutujúceho slovenského spisovateľa Mariána Moncmana v podaní profesionálneho herca z rijeckeho divadla. Svoje „dielka" slovenskej čipky návštevníkom ukázali deti zo Spoločnosti našich detí Opatija.

Celé podujatie vyvrcholilo spoločným vystúpením folklórnych súborov z Terchovej Ťažká muzika a Trio z Chotára na terase hotela Imperijal. Približne hodinové vystúpenie umelcov z Terchovej prítomné publikum odmenilo veľkým potleskom. Návštevníkov, ale aj náhodných okoloidúcich, okrem hudby zaujali tiež originálne slovenské kroje a pôvodné slovenské hudobné nástroje. Vedúci predstavitelia mesta vyjadrili nádej, že slovenský folklór nezaznel v meste Opatija naposledy.

Fotografie 

Spracoval: Pavol Szalai, asistent veľvyslanca

Pridať nový komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť

Upozornenie:

Príspevky vyjadrujú názory čitateľov a nemožno ich v žiadnom prípade spájať s názormi redakcie. Diskusia nie je moderovaná a redakcia nemôže ovplyvniť jej obsah. Vyhradzujeme si však právo príspevky odstraňovať. Neprijateľné sú najmä texty urážlivé, vulgárne, rasistické alebo príspevky, ktoré sú neplatenou reklamou. Detaily o všetkých príspevkoch sú zaznamenávané.

Používaním tejto stránky súhlasíte s naším používaním súborov „cookie“. Zobraziť viac informácii.