Jánošíkove dni 2008 - štvrtok

Jánošíkove dni 2008 - štvrtokVo štvrtok 31.júla 2008 sa začal v poradí už 46.ročník Jánošíkových dní v Terchovej. Počas úvodného dňa podujatia okrem bohatého kultúrneho programu, bola udelená Cena obce Terchová pre Doc. akad. sochára Milana Opálku, p. Alojza Muchu a Mgr. Petra Cabadaja.

Fotografie z úvodného dňa Jánošíkových dní 2008

Doc. akad. sochár MILAN OPALKA
(nar.13.2. 1961 v Terchovej)

Po vychodení základnej školy v rodnej Terchovej absolvoval stredoškolské a vysokoškolské umelecké štúdium v Bratislave. Po ukončení Vysokej školy výtvarných umení ostal pedagogicky pôsobiť na svojej alma mater, kde zotrval do februára 1990. Potom sa vrátil do rodnej obce a stal sa prvým porevolučným starostom Terchovej. Ako najvyšší predstaviteľ obce sa napríklad významne podieľal na vzniku Cyrilometodských dní, novín Terchová, prírodnej galérie Quo vadis a ďalších aktivít, z ktorých niektoré mali nadregionálny charakter a význam. Krátko pôsobil aj ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky. Po roku 1994 sa opätovne vrátil na Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, kde sa venuje nielen pedagogickej práci, ale aj vlastnej tvorivej činnosti. Svoje pozoruhodné umelecké dielo vystavoval na početných prezentáciách doma i v zahraničí, kde je možno známejší ako na Slovensku.
Milan Opalka nikdy neprerušil tvorivé kontakty s rodiskom, čoho dôkazom sú viaceré zrealizované projekty. Za všetky pripomenieme jedinečnú kamennú Krížovú cestu pod vrchom Oravcove, ktorá je vyhľadávaným pútnickým miestom. Ide o pôsobivé svedectvo hlbokého úprimného vzťahu citlivého človeka-umelca k viere, nadčasovým duchovným hodnotám, dedičstvu otcovizne a v neposlednom rade i prejavom hrdosti na svoj pôvod. 
Milan Opalka, ktorý s rodinou trvalo žije v našej obci, sa významne zaslúžil o kultúrny, umelecký i duchovný rozvoj Terchovej.

ALOJZ MUCHA
(nar. 6. 4. 1961 v Terchovej)

Už od detstva výrazne inklinoval k hudbe i všetkému, čo malo nejakú súvislosť s ľudovou kultúrou. Postupom času sa vďaka talentu, ale aj trpezlivosti, vytrvalosti, disciplíne a cieľavedomosti vypracoval na špičkového predníka terchovskej muziky. Spolu so svojimi bratmi i ďalšími folkloristami sa zúčastnil na mnohých podujatiach doma i v zahraničí. Ľudová hudba bratov Muchovcov je už dnes svetoznáme teleso, ktoré poznajú v  Európe, Austrálii, Južnej Amerike i na ázijskom kontinente. Všade na vysokej interpretačnej umeleckej úrovni a s úspechom reprezentovala nielen rodný Jánošíkov kraj, ale aj slovenskú kultúru. Z tohto hľadiska sa stali Bratia Muchovci skutočnými poslami našej jedinečnej ľudovej tradície, pričom v nijakom prípade nemožno obísť ani ich úsilie o modernejší prejav a experiment. Samozrejme, predník Alojz  Mucha má na tomto všetkom svoj významný podiel.
Okrem hudby sa však intenzívne venuje aj práci s drevom. Aj v tomto prípade patrí medzi absolútnu špičku, čo potvrdzuje vytrvalý záujem o jeho služby. Autorská značka „Lojzo Mucha“ je jednoducho synonymom tej najvyššej kvality. V súčasnosti to napríklad potvrdzuje práca na interiérovom riešení Relaxačno-informačného centra Terchovec.
Alojz Mucha, ktorý s rodinou trvalo žije v našej obci, sa významne zaslúžil o rozvoj ľudovej tradície a folklóru Terchovej, ako aj o propagáciu kultúry a umenia Jánošíkovho kraja doma i v celosvetových reláciách.   

PETER CABADAJ
(nar. 10. 4. 1966 v Terchovej)

Po vychodení základnej školy v rodisku a gymnaziálnych štúdií v Žiline absolvoval štúdium histórie na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Po vojenčine sa zamestnal ako odborný pracovník v Matici slovenskej v Martine. Nepobudol v nej dlho, pretože po revolúcii prijal ponuku byť tajomníkom, neskôr prednostom Obecného úradu v Terchovej. Počas pôsobenia v tejto funkcii sa významne zaslúžil o vznik Cyrilometodských dní, bol zakladateľom a prvým šéfredaktorom novín Terchová, ktoré boli prvými svojho druhu vo vtedajšej federácii. Ako scenárista, režisér, dramaturg, spisovateľ, publicista, redaktor, editor či moderátor sa podpísal nezameniteľne pod celý rad projektov, z ktorých viaceré mali výrazne nadregionálny či medzinárodný charakter. S jeho menom je taktiež neodmysliteľne spojený folklórny festival Jánošíkove dni, ktorý sa už dávnejšie zaradil medzi najväčšie na Slovensku.
Peter Cabadaj je autorom množstva článkov a štúdií o Terchovej, jej osobnostiach, Jánošíkovom kraji, pričom túto tému komplexne zaraďuje do širších národných súvislostí a kontextov. Ako spisovateľ a publicista významne prispel svojimi početnými knižnými publikáciami k celoslovenskej propagácii tunajšej ľudovej kultúry, jej výrazných protagonistov, ako aj histórii i súčasnosti našej obce. Spoločne s Vladimírom Križom je autorom monografie Terchová, už takmer 19 rokov rediguje našej noviny
Peter Cabadaj, ktorý žije s rodinou v Martine, je v súčasnosti riaditeľom Pamätníka národnej kultúry Slovenskej národnej knižnice. Významne sa zaslúžil o všestranný kultúrny rozvoj Terchovej a širokospektrálnu propagáciu Jánošíkovho kraja v domácom i medzinárodnom meradle.

Komentáre (0)

K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať alebo prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Novinky do emailu

Dostávajte informácie o novinkách z nášho webu pravidelne raz týždenne do emailu.

Please enable the javascript to submit this form

Podobné články