Zhrnutie Cyrilometodských dní 2013

cmd-13-zhrnutie24.ročník Cyrilometodských dní sa niesol v zanemí jubilea préchodu Sv. Cyrila a Metoda na naše územie. Počas štyroch dní (4.-7.júl 2013) si návštevníci Terchovej mohli vychutnať bohatý program.

Program podujatia začínal už vo štvrtok 4.júla 2013, kedy sa uskutočnila krížová cestra na Vrch Oravcové. Po nej nasledovala mládežnícka svätá omša. Prvý deň zakončil Večer modlitieb a chvál.

 

cmd-13-piatok 1V piatok 5.júla 2013 sme si pripomenuli 1150.výročie príchodu solúnskych bratov, vierozvestcov, Sv.Cyrila a Sv.Metoda v rámci druhého dňa Cyrilometodských dní v Terchovej. Pre návštevníkov bol pripravený bohatý program, ktorý začal sv. omšami. Omšu o 8:30hod celebroval Mons. Jozef HRTÚS. O 10:30hod sa uskutočnila Staroslovienska omša, počas ktorej sa predstavili miešaný zbor, komorný súbor Pavol KRŠKA, Michaela KUKUROVÁ, Alena KROPÁČKOVÁ, Jozef GRÁF, Martin MIKUŠ, Marián MUŠKA, ŽILINSKÝ MIEŠANÝ ZBOR, KOMORNÝ DYCHOVÝ SÚBOR, Štefan SEDLICKÝ, DIRIGENT. Omšu celebroval Mons. Ladislav STROMČEK, generálny vikár.

Poobede sa v kostole uskutočnilo Hudobno-dramatické pásmo venované 1150. výročiu príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie.

Kultúrny program sa konal aj na Námestí Andreja Hlinku, kde sa predstavili FS STRUMIEŇ a SS LUTNIA (PL) a NEBESKÁ MUZIKA s hosťami.

sobota-cmd-13Sobotňajší program si pripravil pre návštevníkov tohto podujatia Liturgiu sv. Jána Zlatoústeho, Gréckokatolícku svätú omšu, ktorú celebroval arcibiskup Cyril VASIĽ, SJ, sekretár Kongregácie pre východné cirkvi. Počas liturgie účinkoval Miešaný gréckokatolícky chrámový zbor CHRYSOSTOMOS z Vranova nad Topľou. Po liturgii sa konalo slávnostné uvedenie veľbásne PROGLAS.

nedela-cmd-13Záverečným dňom na 24.ročníku bola na program najbohatšia nedeľa, ktorá začala dvomi svätými omšami v Kostole sv. Cyrila a Metoda. Po týchto omšiach nasledovala procesia na Vrch Oravcové, kde sa konala tradičná cyrilometodská omša, ktorú celebroval žilinský biskup Mons. Tomáš GALIS.

Poobedňajší program zahájila na Námestí Andreja Hlinku Dychová hudba Dubňanka. Po ich koncerte sa program vrátil opäť do kostola, kde bodku za tohtoročnými Cyrilometodskými dňami v Terchovej dal GALAKONCERT SLOVENSKEJ FILHARMÓNIE.

Fotografie nedeľa - Milan Kosec
Fotografie sobota - Milan Kosec
Fotografie piatok - Milan Kosec

Video František Mucha

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=IuLVdzc2WkY&feature=youtu.be{/youtube}


Komentáre (0)

K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať alebo prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Novinky do emailu

Dostávajte informácie o novinkách z nášho webu pravidelne raz týždenne do emailu.

Please enable the javascript to submit this form

Podobné články