Cyrilometodské dni 2014 sú už za nami

DSC 0235Cyrilometodské dni 2014, ktoré si v roku 2014 pripísali už dvadsiatupiatu čiarku do svojej histórie sú už za nami. Pre návštevníkov v Terchovej počas štyroch dní od štvrtku 3. júla 2014 až do nedele 6. júla 2014 bol pripravený bohatý duchovný, ale i kultúrny zážitok.

Už vo štvrtok o 18:00 hodine verejnosti sprístupnilo ŽIVÉ CYRILO-METODSKÉ DEDIČSTVO, súťasťou ktorého bolo otvorenie filatelistickej výstavy Klubu filatelistov 52-46 z Močienka. Prítomným sa prihovoril PaeDr. Jozef Gál a Jozef Kútny. Pri tejto slávnostnej príležitosti uviedli  príležitostnú poštovú pečiatku, venovanú 25.výročiu CMD v Terchovej. Zároveň riaditeľka Krajského kultúrneho strediska v Žiline PhDr. Soňa Řeháková spolu so správcom farnosti Pavol Krutákom, SVD predstavili novú monografiu k 25. výročiu CMD v Terchovej, ktorú pripravilo práve Krajské kultúrne stredisko v Žiline. Po SVÄTEJ  OMŠI bol Večer modlitieb a spevov TAIZÉ.

V piatak 4. júla 2014 o 17:00 hod na váš v Terchovej čaká Krížová cesta na Vrch Oravcové a po nej o 18:15 hod v Kostole sv. Cyrila a Metoda LITURGIA SV. JÁNA ZLATOÚSTEHO, ktorú celebruje: vdp. dekan Emil Turiak. Účinkuje: Spevácky zbor MÁJ mesta Žiliny

Sobotňajší program odštartovala svätá omša v Kostole sv. Cyrila a Metoda v Terchovej, ktorá sa konala o 8:30 hod. Omšu celebroval prof. Marián Šuráb. Súčasne prebiehala sviatosť zmierenia. O 10:30 hod sa veriaci spred kostola vybrali v procesii na Vrch Oravcové, kde sa uskutočnila CYRILO-METODSKÁ SVÄTÁ OMŠA, ktorú celebroval žilinský biskup Mons. Tomáš GALIS. O 15:00 hod. boli odovzdané ikony sv. Klimenta a Nauma zástupcami mesta OCHRID. Po tomto slávnostnom akte pokračoval program KONCERTOM DUCHOVNEJ HUDBY, kde účinkovali SPEVÁCKY ZBOR LÚČNICA a jeho hostia Elena MATUŠOVÁ, zbormajsterka a dirigentka a ďalší.

Nedeľa začala opäť svätou omšou o 8:30 hod, ktorú tentoraz celebroval Mgr. Stanislav Ďungel. "Veľkú" svätú omšu o 10:30 celebrovali kňazi pochádzajúci z Terchovej. O 16:00 hod bol pripravený v kostole záverečný galakoncert Cyrilometodských dní v Terchovej, na ktorom sa predstavil ŠTÁTNY KOMORNÝ ORCHESTER ŽILINA, Oliver DOHNÁNYI, Marcel Štefko,  Natalia Melnik, Terézia Kružliaková, Jozef Gráf, Gustáv Beláček, Žilinský miešaný zbor, Cantica Collegium Musicum Martin a Štefan Sedlický.

Fotografie z celých CMD 2014

Video TASR

Koncert duchovnej hudby

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=gpvFWfOL2wI{/youtube}

Reportáž Západoslovenskej televízie

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=nc26epZ-McQ&feature=youtu.be{/youtube}

Komentáre (0)

K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať alebo prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Novinky do emailu

Dostávajte informácie o novinkách z nášho webu pravidelne raz týždenne do emailu.

Please enable the javascript to submit this form

Podobné články