Cyrilometodské dni 2016 - tlačová správa

cmd-text-zhrnutieV pamätnom roku 1990 sa mnohí idealisti naplno oddávali eufórii z nadobudnutej politickej a náboženskej slobody. Úžasnú erupciu uvoľnenej  energie, tvorivosti a nápadov sa Terchovci snažili pretaviť aj do všestranného priblíženia a najmä aktualizovania nadčasového odkazu byzantskej misie svätých Cyrila a Metoda – patrónov miestneho kostola (najväčšieho na Slovensku, ktorý je zasvätený solúnskym bratom) a spolupatrónov Európy. Už prvý ročník Cyrilometodských dní priniesol do Terchovej niečo výnimočné a jedinečné.  Terchovci ako vôbec prví ponúkli Slovensku i vtedajšej federácii podujatie, ktoré sa otvorene, sebavedomo, kultivovane a atraktívne zároveň prihlásilo k duchovným hodnotám európskeho kultúrneho dedičstva. Možno si to vtedy zainteresovaní ani neuvedomovali, ale ďalší vývoj potvrdil, že ich iniciatíva významne prispela nielen k prehĺbeniu viery, národného povedomia a vlastenectva, ale aj európskej identity. Iste, prišli roky, keď sa ani Cyrilometodské dni nevyhli problémom a stagnácii. Nič to však nemení na skutočnosti a úprimných pocitoch hrdosti, že vďaka neúnavnému obetavému úsiliu a zanietenosti jednotlivcov Terchová odolala náporu rôznych pseudotrendov i odstredivých tendencií a dokázala si prirodzene udržať svoj vlastný vysoký cyrilo-metodský kredit. Určite nie je nijaká náhoda, že opäť ako jediná na Slovensku!

Blížiace sa XXVII. pokračovanie podujatia je potvrdením predošlých slov. Organizátori opätovne pripravili bohatý program, v ktorom okrem duchovného pokrmu dostane široký priestor vážna, sakrálna i etnická hudba, divadlo, folklór a výtvarné umenie. Špičkoví slovenskí, macedónski, českí a japonskí umelci sú zárukou, že prítomní diváci a poslucháči si z podujatia odnesú silné emócie a zážitky.

Hlavným organizátorom XXVII. ročníka Cyrilometodských dní je Obec Terchová v spolupráci s ďalšími partnermi. Žiaľ, Fond na podporu umenia neprispel ani centom. Zrejme zabudol alebo nevie, že práve spolupatróni Európy, svätí Cyril a Metod, sú jasným dôkazom a potvrdením toho, že na pomyselnej stavbe monumentálnej európskej duchovnosti je nezanedbateľná časť muriva aj naša – slovenská!

Komentáre (0)

K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať alebo prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Novinky do emailu

Dostávajte informácie o novinkách z nášho webu pravidelne raz týždenne do emailu.

Please enable the javascript to submit this form

Podobné články