Halušky Terchová 2014 - pravidlá

halusky-2013-fotoSúťažné disciplíny

  • Súťaž družstiev – súťaž vo varení a jedení bryndzových halušiek: poplatok za každé družstvo – 20 €
  • Súťaž jednotlivcov – jedenie 1 kila halušiek na čas: poplatok za súťažiaceho – 5 €
  • Súťaž jednotlivcov – pitie 1 litra žinčice na čas: poplatok za súťažiaceho – 5 €
  • Súťaž jednotlivcov – jedenie 1 metra dlhej syrovej nite bez pomoci rúk: poplatok za súťažiaceho – 5 €

Kapacita

Maximálny počet súťažných družstiev – 20, maximálny počet súťažiacich jednotlivcov v jednotlivých súťažiach – 20.

Chcete byť MAJSTRI SVETA 2012? Mali by ste už teraz začať trénovať a nezabudnúť sa akreditovať na MS (družstvo ale aj jednotlivci)

Prihlásenie do súťaží

Prihlásiť do súťaží sa môžete až do dátumu konania podujatia, čiže do 17. mája 2014. Avšak pozor, kapacita súťaži je obmedzená, preto vám odporúčame prihlásiť sa čím skôr. Prihlášky nájdete na tejto stránke.

Pravidlá súťaže vo varení a jedení bryndzových halušiek

Súťaže sa môže zúčastniť družstvo, ktoré sa akreditovalo do stanoveného termínu a preukázalo doklad o úhrade účastníckeho poplatku. Družstvo tvoria štyria členovia nad 15 rokov.

Pre každé družstvo bude v boxe na varenie pripravené: stôl so slnečníkom, kotlík s pokrievkou, drevo so sekerkou, odmerková miska so strúhadlom, vedro s hubkou.

Akreditované družstvo si donesie suroviny na prípravu bryndzových halušiek (zemiaky, bryndzu, slaninu, soľ, múku a ostatné pochutiny podľa vlastnej potreby a receptu) a ostatné náradie potrebné k príprave (varechu, lyžice, lopár, nôž, sitko, panvicu, misky).

Družstvo s prideleným rozhodcom si spoločne preberie a skontroluje pridelené stanovište (súťažný box) a náradie na varenie bryndzových halušiek. Následne kuchár v doprovode prideleného rozhodcu vykonajú pod dohľadom hlavného rozhodcu váženie zemiakov. Povolená váha očistených zemiakov je stanovená na dva kilogramy.

Po vážení zemiakov sa môže začať samotná súťaž.

Ak je kuchár pripravený na varenie dáva pokyn rozhodcovi aby spustil meranie, od tohto momentu sa meria čas varenia halušiek. Členovia družstva postupujú pri varení podľa vlastnej dohody, úlohy si môžu meniť.

Meraný čas varenia halušiek sa zastavuje v momente keď si je kuchár istý že uvaril dostatočné množstvo kvalitných halušiek a dá povel rozhodcovi na zastavenie času.

Po uvarení bryndzových halušiek kuchár a rozhodca sa opätovne odoberú k hlavným rozhodcom kde sa halušky a neporajbané zemiaky zvážia. Váha hotových halušiek musí byť 3 kg. Okrem váženia hlavný rozhodcovia ohodnotí kvalitu, chuť a konzistenciu uvarených bryndzových halušiek.

Po ohodnotení halušiek bude celé družstvo konzumovať halušky na čas. Rozhodca odštartuje meranie a stopky zastavý v momente keď uvarené bryndzové halušky členovia družstva komplet zjedia.

Družstvo po skončení varenia a jedenia halušiek je povinné upratať a odovzdať pomôcky a súťažný box. Rozhodca skontroluje box a odovzdané pracovné pomôcky následne pridelí za túto činnosť body. Kuchár s rozhodcom odovzdajú hodnotiacu listinu v informačnom stredisku.

Spôsob hodnotenia

  • Čistota (čistota, poranenie pri strúhaní zemiakov, odovzdanie súťažného boxu – pracovného priestoru) – 0 až 10 bodov
  • Vzhľad (hustota halušiek, úprava porcie) – 0 až 10 bodov
  • Chuť (chuť hotových halušiek, chuť opraženej slaniny) – 0 až 10 bodov

Pravidlá súťaží jednotlivcov

Jedenie 1 kola bryndzových halušiek na čas

Súťaže sa môže zúčastniť osoba nad 15 rokov, ktorá sa prihlási a zaplatí štartovné.

Súťažiaci majú pripravené bryndzové halušky v miske o objeme 1 kilogramu a lyžičku, na povel rozhodcu súčasne všetci súťažiaci budú bojovať o čo najkratší čas zjedenia 1 kg bryndzových halušiek. Pridelený rozhodcovia zastavia meranie v momente, keď bude mať súťažiaci prázdnu misku.

Pitie 1 litra žinčice na čas

Súťaže sa môže zúčastniť osoba nad 15 rokov, ktorá sa prihlási a zaplatí štartovné.

Súťažiaci majú pripravenú v krčahu žinčicu o objeme 1 litra, na povel rozhodcu súčasne všetci budú bojovať o čo najkratší čas vypitia 1 l lahodnej studenej žinčice. Pridelený rozhodcovia zastavia meranie v momente, keď bude mať súťažiaci prázdny krčah.

Jedenie 1 metra syrovej nite bez pomoci rúk

Súťaže sa môže zúčastniť osoba stačia ako 10 rokov, ktorá sa prihlási a zaplatí štartovné.

Súťažiaci majú pripravenú syrovú niť o dĺžke 1 metra, na povel rozhodcu súčasne všetci budú bojovať o čo najkratší čas zjedenia 1 m syrovej nite bez akejkoľvek pomoci rúk. Pridelený rozhodcovia zastavia meranie v momente, keď bude mať súťažiaci prázdne ústa.

Komentáre (0)

K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať alebo prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Novinky do emailu

Dostávajte informácie o novinkách z nášho webu pravidelne raz týždenne do emailu.

Please enable the javascript to submit this form

Podobné články