Majstrovstvá Slovenska 2010 v GO v Jánošíkovom kraji

gologo.jpgV krásnom prostredí v pohorí Malej Fatry pod týčiacim sa vrchom Veľkým Rozsutcom leží v čarovnom prostredí hôr a zurčiacich potôčikov obec Terchová. Obec existuje vyše štyristo rokov. Územie, na ktorom sa nachádza, určite bolo známe ľudom už skôr, pretože po dolinách viedli cesty, ktoré ľudia v dávnej minulosti používali pri prechodoch z Oravy na Považie.

Keď niekto spomenie obec Terchová každému z nás sa v mysli ihneď vybaví miestny rodák „ zbojnícky kapitán hôrnych chlapcov“ Juraj Jánošík, náš národný hrdina. Krása prostredia oslovila Slovenskú Asociáciu GO, ktorá rozhodla o výbere miesta na usporiadanie Majstrovstiev Slovenska 2010 v doskovej hre pod záštitou p. starostu Viktora Valla v dňoch 28.4.2010 – 2.5.2010 práve v Terchovej. Čo je vlastne dosková hra /GO/? Táto hra vznikla pred 4000 rokmi v Číne za dynastie cisára Yao, pre jeho syna, Danzhoa. Neskôr túto hru začali používať veštci k predpovediam na veštecké účely pre vyšších hodnostárov, ktorým predpovedali postup v kariére, úrodu, plodnosť. Ako vieme z historických análov pri nesplnení veštieb to stálo nejedného veštca hlavu. Dosková hra GO je vlastne doska, na ktorej je sieť 19x19 priesečníkov /s 361 priesečníkmi/, čo v dávnej minulosti predstavovalo asi počet dní v roku. 4 rohy dosky znázorňovali 4 ročné obdobia, na túto hru majú hráči k dispozícii 180 bielych a 180 čiernych kameňov, s ktorými sa snažia zabrať pre seba čo najviacej územia. Slovenská Asociácia GO /SAG/ je záujmová, nezisková organizácia, ktorá sa stará o rozvoj hry GO na Slovensku. Založená bola 5.4.1991. Sídli v Bratislave, SAG je členom Konfederácie športových zväzov od roku 1993 členom Európskej federácie HP /EGF/ a od roku 1994 členom Svetovej federácie GO /IGF/. Majstrovstvá SR v GO sa uskutočnia v čarovnom prostredí v Terchovej v hoteli Diery, kde súťažiaci budú zápoliť o účasť na MS v Japonsku 2011. Všetci zúčastnení sú presvedčení, že naše 19 majstrovstvá prebehnú v bojovom zápolení úspešne, vďaka záštite p. starostu obce Terchová pána Viktora Valla, práci výboru a sponzorov, za čo im patrí naše poďakovanie:

Sponzori: Slovenská asociácia GO
Promana s.r.o.
Doprastav, Z-12, VS-8
Mramor s.r.o.
Hotel Diery

Veríme, že v srdečnom prostredí nášho krásneho Slovenska zažijeme ďaľšie úspešné Majstrovstvá SR v doskovej hre. Nemalé poďakovanie patrí aj Vám všetkým, ktorí ste sa našich majstrovstiev SR zúčastnili.

Viac na www.sago.sk

Komentáre (0)

K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať alebo prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Novinky do emailu

Dostávajte informácie o novinkách z nášho webu pravidelne raz týždenne do emailu.

Please enable the javascript to submit this form

Podobné články