Medzinárodný projekt Jánošík - 23.apríla 2010 o 19.00 hod

janosik1.jpgStaré divadlo Karola Spišáka v Nitre, Divadlo Drak Hradec Králové a Teatr Lalka Varšava uvedú spomínaný projekt v Kultúrnom dome Andreja Hlinku v Terchovej,v piatok 23.apríla 2010 o 19.00hod. Vstup je voľný.

Bližšie k projektu v nižšie uvedenom texte.

Medzinárodný projekt Jánošík 2010
Predkladaný projekt vznikol na základe dlhodobej spolupráce a priateľstva participujúcich divadiel a kmeňových režisérov týchto divadiel medzi sebou. Prvá myšlienka na spoluprácu sa naviazala na mimoriadne úspešný a umelecký projekt z roku 1975 - spoločná slovensko-česko-poľská inscenácia JÁNOŠÍk. Prepojenie medzi projektom z roku 1975 tvorí Josef Mokoš -jeden z tvorcov slovenskej časti inscenácie, Josef Krofta -režisér českej časti inscenácie, kmeňový režisér divadla DRAK Hradec Králové a Jana Dražďáková - riaditeľka divadla DRAK, ktorá participovala aj na inscenácii z roku 1975.  

Základným predpokladom dnešných tvorcov bolo vytvoriť nielen spoločnú inscenáciu, ale aj prevádzkové inscenácie pre každé z divadiel. Princíp tvorby jednotlivých inscenácií tak musel získať jasné kontúry a body, ktoré vyplynuli práve z už prebehnuvších tvorivých stretnutí. V rámci troch stretnutí sa ujasnila hlavná myšlienka inscenácií - Jánošík ako symbol vnútornej slobody po ktorej každý túži. Z toho vyplynula požiadavka, že pohľad na postavu Jánošíka nesmie byť parodizujúci. Druhým krokom bolo určenie životných peripetií Jánošíka, ktoré sa musia v budúcich inscenáciách objaviť. Základných udalostí sme vyabstrahovali sedem, pričom život Jánošíka sme ďalej rozdelili do 8 úsekov. Vzniklo tak 15 situácií. Odohratie každej zo situácií nesmie presiahnuť 3 minúty. Takto vznikli akési situačno-motivické puzzle, ktoré sa do spoločnej inscenácie iba zložia. Aby sa však dali zložiť, bolo nutné dohodnúť sa na jednoduchom svietení a základnej hracej ploche. Tá sa v tejto chvíli vyrába v dielňach divadla DRAk ( ide o ring, v ktorom sa odohráva život Jánošíka a jednu bránu, ktorá súčasne predstavuje šibenicu )rovnaká pre všetky tri inscenácie. Tvorcovia projektu sa ďalej dohodli, že prestavba na jednotlivé situácie bude spočívať iba v donesení predmetov hercami, pričom ten bol stanovený na max.7. Ďalej boli určené povinné predmety, ktoré sa v inscenácii musia objaviť: hračka, opasok, valaška, klobúk a fujara. Tento hudobný nástroj je povinný pre všetky divadlá, i keď charakter hudby je bližšie nešpecifikovaný. Toľko o základoch, ktoré boli definované na doterajších stretnutiach.

Druhou fázou, v ktorej sa tento projekt nachádza je konkrétna príprava každej z troch inscenácií. Jednotlivé tvorivé skupiny pripravujú réžijno-dramaturgicko-výtvarno-hudobnú koncepciu, na základe ktorej práve vznikajú konkrétne scenáre a hudobné zložky jednotlivých inscenácií. V tejto chvíli sú vďaka divadlu Drak vyrobené tri totožné scény, na ktorých sa budú hrať jednotlivé inscenácie i spoločná inscenácia. (Praktickosť totožných scén spočíva v tom, že pri hraní spoločnej inscenácie nie je nutné prevážať všetky scény. Stačí previesť scénu najbližšieho z divadiel. )

Treťou fázou projektu bude výroba jednotlivých scénických prvkov a kostýmov. Táto fáza by mala byť ukončená v decembri 2009 tak, aby všetky tri divadlá mohli svoje inscenácie odprezentovať v domácom prostredí do prvej polovice marca 2010 tak, aby tvorcovia jednotlivých inscenácií mohli všetky tri inscenácie zhliadnuť a dohodnúť sa na podobe budúcej výslednej spoločnej inscenácie

Štvrtou fázou projektu je sústredenie zamerané na naskúšanie spoločnej inscenácie, ktoré sa bude konať v druhej polovici marca 2010. Realizátori projektu predpokladajú, že sústredenie bude trvať 14 dní a symbolicky sa uskutoční v rodisku Juraja Jánošíka v Terchovej na Slovensku. Sústredenia by sa malo spolu zúčastniť takmer 60 ľudí ( hercov, muzikantov, režisérov, dramaturgov, scénografov, scenáristov a technikov). Túto časť projektu ( rovnako ako predchádzajúce tvorivé stretnutia) po organizačnej stránke zabezpečí Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre. Na záver sústredenia bude výsledok spoločnej práce prezentovaný v intraviláne obce Terchová.

Piatou fázou projektu bude účasť vytvorenej spoločnej inscenácie na festivaloch:

  1. V máji 2010 na festivale Stretnutie, Setkání, Spotkanie, Találkozás v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre, na ktorom sa uskutoční slávnostná premiéra inscenácie,
  2. V júni 2010 na festivale Evropských regiónu v Hradci Králové a festivale Skupova Plzeň v Čechách,
  3. V septembri 2010 na Medzinárodnom festivale Bábkarská Bystrica, Slovensko,
  4. V septembri 2010 na Medzinárodnom festivale organizovanom Teatrom Lalka vo Varšave, Poľsko,
  5. Na rozhraní septembra a októbra 2010 na Medzinárodnom festivale Spectacullo interese v Ostrave, Česká republika,
  6. V októbri 2010 na Medzinárodnom festivale bábkových divadiel v Toruni, Poľsko, V novembri 2009 začnú prevádzkové oddelenia všetkých troch divadiel pracovať aj na spoločnom turné po spoločnej hraničnej oblasti Čiech, Slovenska a Poľska. Predpokladá sa okolo 10 predstavení odohratých v decembri 2010.  

S organizačného hľadiska sú prípravy projektu zatiaľ určené nasledovne:

  1. Prípravné a tvorivé stretnutia organizuje Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre
  2. Tlač spoločných trojjazyčných propagačných materiálov a plagátov pripravuje Teatr Lalka z Varšavy
  3. Výrobu scén k jednotlivým inscenáciám a samostatnú webovú stránku zabezpečuje Divadlo Drak z Hradca Králové.

Zloženie jednotlivých tvorivých teamov je nasledovné

Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre
Réžia: Ondrej Spišák
Dramaturgia: Veronika Gabčíková
Scenár: Jozef Mokoš a.h
Scénografia : Szilárd Boráros a.h.
Hudba: Eugen Gnoth
Divadlo Drak, Hradec Králové
Réžia, dramaturgia a scenár: Jakub Krofta
Scénografia: Marek Zákostelecký
Hudba: Jiří Vyšohlíd
Teatr Lalka, Varšava
Réžia: Lukasz KOS
Dramaturgia : Joanna Rogacka
Scénografia: Adam Kilian

O divadle na www.staredivadlo.sk

Komentáre (0)

K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať alebo prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Novinky do emailu

Dostávajte informácie o novinkách z nášho webu pravidelne raz týždenne do emailu.

Please enable the javascript to submit this form

Podobné články