Triatlon pre hrdinov? JÁNOŠÍK Slovak Xtreme Triathlon

IMG 4266JÁNOŠÍK Slovak Xtreme Triathlon, jeden z najťažších pretekov v dlhom triatlone na svete, sa uskutočnil uplynulý víkend v severných regiónoch Slovenska. O polnoci v sobotu 3. septembra odštartovalo 42 pretekárov zo 4 štátov. Ich cieľom bolo spoločne so svojim podporným tímom zdolať nočné plávanie, dlhú cyklistickú trať a terénny beh v Malej Fatre s extrémnym súhrnným prevýšením 5600 m. Dvanásti z nich sa stretli už po tretíkrát v rámci trilógie extrémnych triatlonov Oravaman Extreme Tour.

 

Plaveckú časť s dĺžkou 3,8 km vo vodách Oravskej Priehrady absolvoval najrýchlejší za 57 min., trať mu značili blikajúce bóje. Bezpečnosť zaisťovali člny, navyše mali pretekári pripásané individuálne záchranné bóje so svetielkom.

Trať cestnej cyklistiky s dĺžkou 180 km s prevýšením 2600 m preverila schopnosti pretekárov a bola náročnou výzvou aj pre sprievodné vozidlá, ktoré im osvetľovali cestu. Viedla z Oravy cez Oravskú Lesnú do Terchovej, kde po 100 km jazdy pretekárov čakal okruh cez Starú Bystricu a Oravskú Lesnú naspäť do Terchovej.

IMG 2508Symbolicky pod sochu Jánošíka bolo situované bežecké depo, kde sa k pretekárovi pridal jeho sprievodca a spoločne odbehli maratón (42,2 km) v okolí Terchovej a na území Malej Fatry. Spolu na bežeckej časti prekonali 3000 výškových metrov. Beh viedol tými najkrajšími časťami Terchovej cez Tiesňavy, Obšívanku, popri  rozhľadni a cez Ploštiny k Hotelu Diery. Technickú pripravenosť preverili malebné Jánošíkové diery s množstvom rebríkov, premostení a schodov. Záverečná časť viedla cez Rozsutec a Medziholie na Poludňový Grúň, Chleb až do Snilovského sedla. Aj krásne výhľady, ktoré sú v bežných triatlonoch raritou, spôsobili nadšenie mnohých pretekárov.
Preteky dokončilo 34 pretekárov, najrýchlejší za 15:05 h. Prvá žena zvládla trať za 18:34 h. O náročnosti pretekov svedčí aj čas posledného pretekára, ktorý o 21:11 zožal v cieli rovnaké ovácie ako víťaz.

Ambíciu organizátorov urobiť z preteku legendu potvrdzujú slová riaditeľa pretekov Petra Paľu: „Dovolili sme si ho pomenovať Jánošík, lebo výkony pretekárov považujeme za heroické, vzhľadom na náročnosť trate. Podobne ako hrdina Jánošík, aj pretekári sú závislí od spolupráce, podpory rodiny a priateľov, bez ktorých by takéto výkony podávať nemohli. Preto má náš pretek rodinnú atmosféru a veríme, že čoskoro aj čaro legendy medzi triatlonmi.

IMG 3642Peter Paľa má dlhoročné skúsenosti s organizáciou športových podujatí. Tento rok Športový klub ORAVAMAN pod jeho taktovkou pripravil už 6. ročník Volkswagen Slovakia Oravaman, ktorý bol spolu s Jánošíkom a Goralmanom zaradený do Oravaman Extreme Tour. Spolu 12 pretekárov absolvovalo trilógiu extrémnych triatlonov, najrýchlejší z nich, Michal Šubrt (CZE) bol ocenený Vyšehradskou cenou za najlepší výkon. Medzinárodný vyšehradský fond totiž vo svojej jarnej výzve 2016 podporil túto trilógiu vzhľadom na jej potenciál prispieť k prepájaniu regiónov, turizmu a k budovaniu vyšehradského povedomia.

Rodinnú atmosféru a element priateľstva ako motívov podujatia podtrhlo spoločné otvorenie a záverečný ceremoniál s odovzdávaním jedinečných tričiek pre tých, ktorí pretek dokončili, v krásnej scenérii hotela Boboty. Do memoárov Jánošíka sa vryjú obrázky finisherov, ktorí dobehli do cieľa za podpory matky či ďalších členov rodiny a dlhovekých kamarátov, ako aj odstúpenie pretekára útočiaceho na víťazstvo v preteku kvôli zraneniu svojho supportera, bez ktorého odmietol pokračovať.

Osobitné poďakovanie riaditeľa pretekov:
Spoločnými silami sme vytvorili podujatie, ktoré má veľký potenciál a perspektívu aj do budúcnosti. Ďakujem všetkým pomocníkom, organizátorom a našim sponzorom. Osobitne by som chcel poďakovať  Jozefovi Šupicovi bez pomoci ktorého by podujatie nebolo možné zorganizovať, a Vladovi Baronovi, ktorý sa postaral o výbornú atmosféru v cieli pretekov ako aj pri záverečnom ceremoniáli. Špeciálne poďakovanie patrí obci Terchová, kolektívu záchranárov Horskej záchrannej služby, chate Pod Lampášom, Hotelu Diery, Hotelu Boboty, stredisku Vrátna, všetkým dobrovoľníkom  a tým, ktorí priložili ruku k dielu. Za morálnu a technickú  podporu ďakujem aj Slovenskej triatlonovej únii.

Fotogaléria

Peter Paľa, ŠK ORAVAMAN

Komentáre (0)

K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať alebo prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Novinky do emailu

Dostávajte informácie o novinkách z nášho webu pravidelne raz týždenne do emailu.

Please enable the javascript to submit this form

Podobné články