Jánošík Xtreme Triathlon - zhodnotenie 2. ročníka

21314405 276345279546593 8677287939868481879 nOd 1. do 3. septembra sa v malebných regiónoch severného Slovenska konal JÁNOŠÍK – Slovak Xtreme Triatlon. Druhý ročník podujatia bol špeciálny hrdinskými výkonmi pretekárov, náročnými poveternostnými podmienkami a veľkým, netradičným gestom fair play. Navyše sa JÁNOŠÍK tento rok stal súčasťou svetovej série Xtri World Tour spájajúcej prestížne extrémne triatlony s celosvetovou reputáciou ako sú Norseman, Swissman a Celtman.

JÁNOŠÍK sú krásne a náročné preteky na trati s prevýšením 5600 m, ktorá vedie cez malebné časti Slovenska – Oravu a Kysuce. Je výzvou nielen pre športovca, ale aj pre jeho tím podporovateľov. V tomto roku sa súťaže zúčastnilo 47 športovcov, vrátane 3 žien, z 8 krajín, z ktorých 41 preteky aj dokončilo.

Preteky začalo o polnoci plaváním 3,8 km v Oravskej priehrade. Každý plavec bol vybavený svietiacou bójou, rad plavcov tak vytvoril nevídaný úkaz svietiaceho hada na vodnej hladine. Najrýchlejší plavec Jan Francke (CZE) opustil prvé depo za 55 min. Cyklotrasa s dĺžkou 180 km s prevýšením 2600 m otestovala pozornosť a vytrvalosť pretekárov, pretože noc bola temná a daždivá a cesta bola šmykľavá. Neskorší víťaz pretekov Tibor Szabó (SVK) sa posunul do čela pretekov počas cyklistiky, ktorú skompletizoval za 6:38 hod. a udržal si vedúcu pozíciu až do konca. Do bežeckého výstroja sa pretekári prezliekali v sobotu skoro ráno v depe v Terchovej pod sochou slovenského národného hrdinu Jánošíka. Maratónsky terénny beh s prevýšením 3000 m prechádzal cez Národný park Malá Fatra až do cieľa na vrchole Chlebu. Najrýchlejší bežec Francke zvládol túto časť trate za 6:28 hod. Víťazom sa stal Tibor Szabó (SVK) časom 14:46:27, nasledovní Petrom Mílom (CZE), pre ktorého bol JÁNOŠÍK prvým triatlonom v živote, a na treťom mieste dobehol do cieľa Jan Francke (CZE). Tri pretekárky v ženskej kategórii taktiež podali mimoriadne výkony, predovšetkým víťazka Kristýna Skupieňová (CZE) s časom 17:13:36, čo znamenalo 14. miesto v celkovom hodnotení. Nasledovali ju Alexandra Mitschke (GER) a Sandra Pytlíková (CZE). Po náročnom dni sa pretekári posadili na horúcu večeru a lanovka ich odviezla späť do Vrátnej doliny. V nedeľu boli víťazom udelené tradičné jánošíkovské valašky a tričká “finisher” a “supporter” ako už býva zvykom počas pretekov Xtri World Tour.

Počasie v Malej Fatre je nepredvídateľné, príjemné zatiahnuté nebo počas prvých 30 km bežeckej trate sa zmenilo na hustú hmlu na hrebeni. Našťastie však všetci pretekári trafili do cieľa. To aj vďaka svojim podporným tímom, ktoré zohrali kľúčovú úlohu počas celých pretekov a sprevádzali bežcov na maratónskom behu.

K jedinečnosti tohtoročného JÁNOŠÍKA prispelo aj veľké gesto fair play poľského pretekára Zbigniewa Mossoczyho. V sobotu prebehol cieľom ako prvý. Fanúšikovia aj organizátori na vrchole Chleba boli priam unesení jeho rekordným výkonom. Zbigniew, plný emócií, diskutoval po pretekoch s ostatnými finishermi a pri analýze svojho výkonu si uvedomil, že na bicykli vynechal náročný kopec so 17%-ným stúpaním medzi Mútnym a Novoťou. Prihodilo sa mu to neúmyselne avšak získal tým výhodu voči ostatným pretekárom. Neskôr v noci Zbigniew priznal svoju chybu riaditeľovi pretekov, povedal, že chce byť pravým športovcom a pretekať v zmysle fair play. Zbigniew bol diskvalifikovaný, ale organizátori sa rozhodli udeliť mu špeciálnu cenu za fair play za toto jeho veľké a pokorné gesto. Počas záverečného ceremoniálu za to získal obrovský neutíchajúci potlesk, bol to silný moment so slzami šťastia a množstva emócií.

Filozofiou pretekov zo série Xtreme World Tour je férovosť, ocenenie každého kto dokončí tieto extrémne ťažké preteky, prežitie skutočného priateľstva medzi pretekárom a jeho podporným tímom a vytvorenie pocitu rodinnej atmosféry zo strany organizátorov. JÁNOŠÍK – Slovak Xtreme Triatlon 2017 splnil všetky tieto kritériá. Organizátori dúfajú, že pre budúce roky samotné podujatie, emócie a zážitky pretekárov aj organizátorov budú naďalej tak pozitívne rásť.

Oficiálne výsledky sú k dispozícii tu: http://vysledkovyservis.sk

Článok bol prebratý zo stránky svkxtri.com

Fotografie

Komentáre (0)

K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať alebo prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Novinky do emailu

Dostávajte informácie o novinkách z nášho webu pravidelne raz týždenne do emailu.

Please enable the javascript to submit this form

Podobné články