Maľované krajinou II

malovane-krajinouTerchovská galéria umenia, Sv. Cyrila a Metoda 96, Terchová bude od 14. do 29. mája hostiť výstavu s názvom Maľované krajinou II. Vernisáž, ktorá sa mala pôvodne konať 14. marca sa z dôvodu širenia Coronavírusu neuskutoční.

KRAJINOMAĽBA je umelecký žáner, ktorý ľudia častokrát spájajú s romantikou, s idylickým vyjadrením prírodných krás, ba aj s miestopisom konkrétnej oblasti. Avšak v skutočnosti
výtvarníkom krajinárom ide o viac, ako len dokumentovať videné. Výstava „Maľované krajinou“ je po podobnom výstavnom čine na Bratislavskom hrade v roku 1998 druhým podujatím predstavujúcim verejnosti inú, ambicióznu skupinu výtvarných umelcov, členov Umeleckej besedy slovenskej, ktorí programovo viac alebo menej využívajú na vyjadrenie svojich  umeleckých cieľov súčasný výtvarný jazyk. Prezentované technológie a metódy tvorby poskytujú divákovi možnosť porovnávať hodnotové kvality rôznych autorov. Medzi ne patrí nielen tradičné ponímanie krajinomaľby s realistickým stvárnením a poetizujúcim obsahovým prvkom, ale aj nekonvenčný novodobý pohľad s invenčnou interpretáciou smerujúcou k expresii, k imaginácii a k abstrakcii. Vystavujúci štyridsiati výtvarníci z rôznych kútov Slovenska, aj napriek odlišnostiam v tvorbe, predstavujú v Terchovskej galérii umenia ucelenú
salónnu kolekciu diel. Ich spoločný ma jednotiacim prvkom môže byť divácky príťažlivý emočný i filozofický obsahový náboj.

Rudolf Rabatin, marec 2020

ODVÁŽNY SEN SA PODARILO NAPLNIŤ V JÚNI 2015.
Vďaka iniciatíve akademického maliara Zdena Horeckého, bývalého starostu Umeleckej besedy slovenskej, bola v priestoroch kultúrneho centra otvorená Terchovská galéria umenia. Umelecké diela, ktoré vznikli v rámci medzinárodných sochárskych sympózií (2005 – 2009) a maliarskych plenérov (2011 – 2015), sa stali darom od Umeleckej besedy slovenskej, tvoria základ galérie a dodnes zdobia aj exteriér obce. Ďakujeme.

Informačná brožúra

Komentáre (0)

K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať alebo prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Novinky do emailu

Dostávajte informácie o novinkách z nášho webu pravidelne raz týždenne do emailu.

Please enable the javascript to submit this form

Podobné články