Jánošík – legenda ožíva

Jánošík – legenda ožíva

18. marca 2023 sa budú môcť návštevníci našej terchovskej expozície stretnúť s Jánošíkom, a to počas špeciálneho programu, ktorý pripravujeme pri príležitosti 310. výročia jeho odsúdenia. Divadelno-hravé zoskupenie RAZCA oživí expozíciu hranými scénkami s najdôležitejšími udalosťami zo života zbojníckeho kapitána. ,,O Jurajovi Jánošíkovi bolo napísaných veľa divadelných hier a natočených množstvo filmov. My sme sa rozhodli priniesť náš vlastný pohľad na najznámejšieho slovenského zbojníka, založený na dostupných informáciách a z veľkej časti na našej fantázii. Náš príbeh zachytáva život terchovského rodáka od jeho narodenia až po smrť. V krátkych scénkach vystupuje okrem Juraja aj jeho milá Anička, krčmárka z Terchovej, grófka z hradu Strečno a podstatnú úlohu zohráva kmotra Zubatá, ktorá je zároveň rozprávačom príbehu,“ hovorí Katarína Maršalová, autorka scenára a členka divadelno-hravého zoskupenia RAZCA. ,,Pozornému oku a najmä uchu návštevníkov zaiste neujde, že sme do nášho príbehu zakomponovali všetkých šesť expozícií Považského múzea,“ dodáva s úsmevom.

Súčasťou podujatia bude uvedenie nového krátkeho dokumentárneho filmu zachytávajúceho nielen životný príbeh Jánošíka, ale aj dobu, v ktorej žil. Film nahradí ten pôvodný a stane sa súčasťou expozície. Okrem toho sa môžu návštevníci prejsť expozíciou, ktorá je rozdelená do viacerých častí. Tie predstavujú históriu a národopis obce Terchová – vidieť môžu ukážku tradičnej izby, exponáty spojené so salašníctvom, tradičným bývaním či terchovskou muzikou. Ďalšia časť expozície je samozrejme venovaná Jurajovi Jánošíkovi. Tá dokumentuje nielen jeho život a smrť, ale aj jánošíkovský odkaz v kultúre.

Časy jednotlivých vstupov s hranými scénkami budú o 10.30, 13.00 a 14.30 hod. Základné vstupné bude 6 €, zľavnené 3 €. Viac informácií o podujatí nájdete na: www.pmza.sk.

Plagát

Janosik vseobecny K1

Komentáre (0)

K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať alebo prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Novinky do emailu

Dostávajte informácie o novinkách z nášho webu pravidelne raz týždenne do emailu.

Please enable the javascript to submit this form

Podobné články