Marcert Štefko na galakoncerte počas CMD 2014

Počas záverečného galakoncertu (6. júl 2014 -16.00 h - Kostol sv. Cyrila a Metoda) v rámci Cyrilometodských dní 2014, ktoré sa uskutočnia od 3. júla do 6.júla 2014 v Terchovej sa vám predstaví aj Marcel Štefko, ktorý patrí k popredným klaviristom na Slovensku. Je víťazom Medzinárodnej súťaže J. Brahmsa v rakúskom Pörtschachu, Medzinárodnej súťaže J. N. Hummela v Bratislave, dvojnásobným laureátom Medzinárodnej súťaže B. Smetanu v Hradci Králové.

 

Je absolventom VŠMU v Bratislave v triede prof. Mariána Lapšanského. Bol štipendistom Slovenského hudobného fondu, absolvoval štipendijný pobyt v The Banff Centre for Arts v Kanade a medzinárodné interpretačné kurzy u Lazara Bermana a Eugena Indjica. V rokoch 1997-2003 pôsobil v Nemecku, v období 1998-2000 mu bolo udelené štipendium DAAD (Deutscher akademischer Austauschdienst), v rámci ktorého ukončil postgraduálne štúdium na Musikhochschule Lübeck u významného amerického klaviristu Jamesa Tocca.

Po návrate zo SRN koncertuje ako sólista a komorný hráč a pôsobí ako pedagóg klavírnej hry na VŠMU v Bratislave. Koncertuje na Slovensku, v Nemecku, Čechách, Rakúsku, Kanade, Maďarsku, predstavil sa v rámci festivalov Pražská jar, Bratislavské hudobné slávnosti, Musikforum Klagenfurt, Pörtschacher Brahms Events, Międzynarodowy Festiwal Pianistyczny Królewskiego Miasta Krakowa, Stredoeurópsky festival koncertného umenia v Žiline, Komorné dni J. N. Hummela, Piešťanský hudobný festival atď.

Ako sólista spolupracoval s orchestrami Slovenská filharmónia, Cappella Istropolitana, Štátna filharmónia Košice, ŠKO Žilina, Pest Megye Szimfonikus Zenekara a s dirigentmi L. Svárovským, O. Dohnányim, P. Ferancom, M. Lejavom, R. Stankovským a J. Kyzlinkom. Je pravidelne pozývaný do porôt medzinárodných klavírnych súťaží. Realizoval viaceré nahrávky pre Slovenský a Český rozhlas, ORF a Slovenskú televíziu. Je zakladateľom komorného súboru Pressburger Hummel Ensemble.

Komentáre (0)

K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať alebo prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Novinky do emailu

Dostávajte informácie o novinkách z nášho webu pravidelne raz týždenne do emailu.

Please enable the javascript to submit this form

Podobné články