Relikvia sv. Cyrila v našej farnosti

relikvia-sv-cyrilaRelikvia svätého Cyrila sa na svojej púti po Slovensku zastaví v Terchovej.

Relikvia svätého Cyrila v rokoch 2011 a 2012 putuje po Slovensku. Nitrianske biskupstvo ju zapožičalo ostatným slovenským diecézam v rámci príprav na rok 2013, kedy bude 1 150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na naše územie. V každej diecéze bude relikvia svätého Cyrila dva mesiace.

 

V nedeľu 31. júla 2011 prevzal ostatky svätého Konštantína – Cyrila žilinský biskup Tomáš Galis, ktoré do Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline priniesol trnavský arcibiskup Róbert Bezák. Relikvia sv. Cyrila zostane v Žilinskej diecéze do konca septembra.

Relikvia sv. Cyrila bude prinesená aj do našej farnosti. Vo štvrtok ráno 29. septembra o 8.30 hod. sa stretneme v našom kostole, aby sme privítali tohto nášho vzácneho hosťa. Po privítacom obrade bude sv. omša. Počas dňa bude relikvia vystavená k verejnej úcte do večernej sv. omše. Piatok 30.9.  sa ukončí putovanie relikvie po našej diecéze slávnostnou sv. omšou v našom kostole o 10.30. Sv. omšu bude celebrovať otec biskup Galis.

Pre našu farnosť je putovanie relikvie sv. Cyrila veľkou  udalosťou. Pretože príde medzi nás relikvia z tela svätého Cyrila, ktorý je naším patrónom i orodovníkom. Je to však pre nás podnet i pozvanie. Chceme si pri tejto príležitosti pripomenúť celé to veľké dielo našich slovanských vierozvestov, ktoré vykonali medzi našimi predkami. Chceme sa obnoviť a posilniť vo viere a v tomto je veľký duchovný význam putovania ostatkov sv. Cyrila.

 

Program uctenia relikvie sv. Cyrila

Štvrtok 29. septembra 2011


8.15. prevzatie relikvie pred kostolom a prenesenie v sprievode do kostola.

Obrad privítania –  v kostole

8.30 sv. omša – celebruje VDp. kanonik Milan Krkoška

9.45  prezentácia o živote sv. Cyrila a Metoda – Príležitosť uctiť si relikvie do večernej sv. omše

17.30 sv. ruženec a litánie

18.15 sv. omša – celebruje Mons. Jozef Hrtús

Piatok 30.  septembra

7.30 otvorenie kostola

9.30 sv. ruženec

10.30 sv. omša – celebruje Mons. Tomáš Galis, žilinský biskup

14.30 záverečná pobožnosť a prevezenie relikvie do Banskej Bystrice

Osudy relikvií sv. Cyrila

Telo sv. Cyrila, ktorý zomrel 14. februára 869, bolo pochované po pravej strane oltára v rímskej Bazilike sv. Klementa. Dobové kroniky spomínajú mnohé zázraky, ktoré sa udiali pri Cyrilovom hrobe. Po prestavbe baziliky boli relikvie prenesené do jej novej časti, kde sa nachádzali až do konca XVIII. stor. Počas nepriaznivých časov za Rímskej republiky, ktorá vznikla ako dôsledok Napoleonovej okupácie Ríma, boli relikvie prenesené do chrámu Chiesa Nuova a uložené k hrobu sv. Filipa Neri. Začiatkom XIX. stor. sa relikvie dostávajú do vlastníctva šľachtickej rodiny Mattei. Rodina sa neskôr, i so svojimi cennosťami, medzi ktorými sa nachádzal i relikviár sv. Cyrila, presťahovala z Ríma do mesta Recanti pri Jadranskom mori. Relikvie boli naspäť odovzdané do Ríma 14. novembra 1963 za účasti Mons. Andreja Grutku, Mons. Štefana Náhalku, terajšieho kardinála Jozefa Tomku, kňažnej Antici - Mattei z Recanti a iných osobností. Uložené boli za prítomnosti pápeža Pavla VI. v Bazilike sv. Klementa v Kaplnke sv. Cyrila a Metoda 17. novembra 1963. Nasledujúci rok bola časť relikvií darovaná katedrále v Nitre.

(Spracované podľa: J. Hnilica, Svätí Cyril a Metod

Komentáre (0)

K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať alebo prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Novinky do emailu

Dostávajte informácie o novinkách z nášho webu pravidelne raz týždenne do emailu.

Please enable the javascript to submit this form

Podobné články