Slovenský Sokrates - Adam František Kollár

A-frantisek-kollar-2013Slovenská národná knižnica a Obec Terchová Vás srdečne pozývajú na svetovú premiéru výstavy Slovenský Sokrates - Adam František Kollár (1718 – 1783 – 2013). Premiéra výstavy sa uskutoční vo štvrtok 12. septembra 2013 o 16.00 hod v Relaxačno-informačnom centre TERCHOVEC. Autorom výstavy je Peter Cabadaj.

 

Výstavný projekt Slovenskej národnej knižnice podporilo Ministerstvo kultúry SR.

V tomto roku si pripomíname 295. výročie narodenia a 230. výročie úmrtia významného európskeho vzdelanca, knihovníka, historika, archivára, lingvistu, básnika, editora a reformátora uhorského školstva Adama Františka Kollára (17. 4. 1718 Terchová – 10. 7. 1783 Viedeň). Pri tejto príležitosti pripravila Slovenská národná knižnica medzinárodný  výstavný projekt Slovenský Sokrates Adam František Kollár. Výstava komplexne približuje pohnutý životný príbeh a bohaté dielo tohto nesmierne múdreho a pracovitého muža, ktorý to dotiahol až do funkcií dvorského radcu cisárovnej Márie Terézie a riaditeľa Dvorskej knižnice vo Viedni. V tejto súvislosti treba zdôrazniť, že A. F. Kollár bol uvedomelým Slovanom i Slovákom, pričom jeho slovanské povedomie vychádzalo z tradičnej predstavy o organickej príslušnosti Slovákov k veľkému slovanskému národu a o blízkosti slovanských jazykov.

Svetová premiéra výstavy sa uskutoční v Kollárovom rodisku v Terchovej 12. septembra 2013. Druhá vernisáž sa bude konať 16. októbra v priestoroch Slovenského inštitútu vo Viedni.

Autorom medzinárodného výstavného projektu, ktorý finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR, je terchovský rodák, literárny a kultúrny historik Peter Cabadaj. Pod jeho výtvarné a architektonické riešenie sa podpísal scénograf a grafický dizajnér Ján Novosedliak.

Vo výstave sú použité artefakty, fotografie, knižné, archívne, múzejné a galerijné dokumenty zo SNK – Literárneho archívu, Matice slovenskej, osobného archívu autora výstavy a zo zbierok viacerých súkromných osôb. Integrálnou súčasťou projektu je aj reprezentačný katalóg v slovenskej a nemeckej verzii.

Komentáre (0)

K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať alebo prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Novinky do emailu

Dostávajte informácie o novinkách z nášho webu pravidelne raz týždenne do emailu.

Please enable the javascript to submit this form

Podobné články