Smrť Jánošíkova - 1.zbojnícky jarmok

smrt-janosikova-13V dňoch 16.-17.marca 2013 sa v Terchovej uskutoční 1.zbojnícky jarmok pri príležitosti 300.výročia smrti Juraja Jánošíka s názvom "Smrť Jánošíkova". Súčasťou programu je jarmok tradičných remesiel, domáca zakáľačka, vešanie na šibenici, folklórny program, divadelné predstavenia, animačný program pre deti, tvorivé dielne, stretnutie s Jánošíkovou milou Aničkou, návšteva muzeálnej expozície venovanej Jurajovi Jánošíkovi a jeho rodnej obci. Miestom konania je areál Hotela Gold v Terchovej.

 

Víkend v znamení pripomienky 300. výročia smrti Juraja Jánošíka

Azda sa nenájde Slovák, ktorý by si pri vyslovení mena Juraj Jánošík nespomenul na známe - bohatým bral a chudobným dával. 17. marca 2013 uplynie 300 rokov od smrti tohto ľudového hrdinu.  Subjekty, ktoré pôsobia na území terchovskej doliny a v obci Terchová v oblasti kultúry, cestovného ruchu a regionálneho rozvoja  sa rozhodli pripomenúť si túto udalosť výnimočným podujatím. ,,Či už sa na Juraja Jánošíka pozeráme ako na hrdinu, alebo na zlodeja, faktom je, že táto postava zostáva pre laickú verejnosť zahalená rúškom tajomstva. Zrejme aj preto sa v priebehu rokov stal nielen legendou ľudových príbehov, ale aj ústrednou postavou rôznych kultúrnych akcií,“ uviedla Katarína Zacharová, etnologička Považského múzea v Žiline.

Areál Hotela Gold v Terchovej sa už niekoľkokrát stal miestom konania zaujímavých podujatí zameraných na región a tradície. Tento raz poskytuje svoje priestory nielen ľudovým výrobcom, remeslám, tvorivým dielňam pre deti, ale na svoje si prídu aj gurmáni či filmoví fanúšikovia. ,,Počas oboch dní sa v areáli hotela budú premietať filmy o Jurajovi Jánošíkovi. Lákavá pre návštevníkov bude určite aj ukážka pravej domácej zabíjačky v sobotňajších ranných hodinách. Nedeľňajší program sa bude niesť v duchu folklórnych vystúpení, ponúkne však aj zinscenovaný príbeh o slávnom zbojníkovi v podaní improvizačnej skupiny Kapor na scéne,“ hovorí Marián Bardiovský, riaditeľ hotela Gold. V nedeľu tiež bude z iniciatívy Združenia turizmu Terchová v osade Jánošovia osadená  pamätná tabuľa na mieste, kde podľa miestnych tradícií v minulosti stál rodný dom najznámejšieho slovenského zbojníka. Občianske združenie Partnerstvo pre MAS Terchovská dolina sa do programu, okrem iného, zapája organizovaním odborného seminára zameraného na rozvoj vidieka. Miestna akčná skupina (MAS) je verejno-súkromné partnerstvo na území Mikroregiónu Terchovská dolina, ktorého dlhodobým cieľom je  trvalo udržateľný rozvoj územia. „Aj prostredníctvom seminára a spolupráce sa snažíme iniciovať spájanie aktivít, ktoré podporujú hospodársky rozvoj nášho územia. Miestne tradície, staré remeslá, lokálne potraviny to všetko sú nové výzvy nielen  pre rozvoj podnikania a cestovného ruchu, ale aj pre zachovávanie kultúrneho dedičstva nášho jedinečného regiónu,“  dodal Peter Madigár, manažér OZ.

Považské múzeum v Žiline, ktoré má v obci expozíciu venovanú ľudovému hrdinovi ju počas tohto víkendu  verejnosti sprístupní za zvýhodnenú cenu vstupného, v doobedňajších hodinách dokonca bezplatne. ,,Sme radi, že sme mohli vstúpiť do tohto  projektu a obohatiť ho o historické fakty súvisiace so životom a popravou Juraja Jánošíka.  Okrem bohatého programu čaká každého návštevníka stretnutie s Jánošíkovou milou – Aničkou a tí odvážnejší si budú môcť vyskúšať, aké je to odvisnúť na ozajstnej šibenici,“ dodala na záver Katarína Zacharová, etnologička Považského múzea v Žiline.

Organizátormi podujatia Smrť Jánošíkova, ktoré sa uskutoční v dňoch 16. a 17. marca v areáli Hotela Gold v Terchovej sú Hotel Gold, OZ Partnerstvo pre MAS Terchovská dolina, Žilinský samosprávny kraj, Považské múzeum v Žiline a Združenie turizmu Terchová.

Komentáre (0)

K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať alebo prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Novinky do emailu

Dostávajte informácie o novinkách z nášho webu pravidelne raz týždenne do emailu.

Please enable the javascript to submit this form

Podobné články