Poďakovanie za lásku - 2020 - KULTÚRA VO VIRTUÁLNOM REŽIME

PZL FINAL logo farObec Terchová, Miestne kultúrne stredisko a farský úrad v Terchovej, vás pozývajú na sledovanie veľkonočného koncertu s názvom Poďakovanie za lásku, ktorého premietanie sa uskutoční v nedeľu 19. apríla 2020 na káblovej televízii Terchová. Koncert je venovaný pamiatke svätému Jánovi Pavlovi II. Premietaný bude záznam koncertu, ktorý sa uskutočnil v roku 2011.

Touto spomienkou chceme vzdať úctu a vďaku veľkému pápežovi, sv. Jánovi Pavlovi II., ktorý svojim bezmála 27-ročným pontifikátom nezmazateľne poznačil dejiny konca druhého a začiatku tretieho milénia. Na tohtoročnú Nedeľu Božieho Milosrdenstva, 15 rokov po jeho smrti, sa zo známych dôvodov ohľadom koronavírusu a prijatých opatrení proti jeho šíreniu, nezídeme v našom kostole ako tradične, ale budeme spojení a zjednotení myšlienkami pred televíznymi obrazovkami, aby sme poďakovali za lásku, za dar, ktorý v svätom Jánovi Pavlovi II. zoslal Boh na túto zem, na tento svet. S menom Ján Pavol II. sa v Terchovej spája viacero zaujímavých súvislostí. Už počas jeho dlhého pontifikátu, keď tri razy navštívil Slovensko, putovali terchovskí veriaci v hojnom počte do Vajnor, Nitry i Bratislavy. Známou je tiež skutočnosť, že ešte počas pôsobenia v Krakove zavítal ako turista do Malej Fatry, kde bol na Veľkom Rozsutci. Preto sa od roku 2013 na jeho pamiatku koná výstup na tento končiar. Tam sa nachádza aj tabuľka s jeho podobizňou a mottom „Nebojte sa!“. Busta sv. Jána Pavla II. pred Kostolom sv. Cyrila a Metoda bola odhalená v deň jeho blahorečenia v roku 2011. V októbri 2012 bol v našom chráme pri pontifikálnej sv. omši vyhlásený za patróna slovenských horských záchranárov. Sme zároveň vďační, že jeho relikvie, ktoré našej farnosti daroval kardinál Dziwisz, sú od septembra 2016 súčasťou nášho Kostola sv. Cyrila a Metoda, ktorý 9. októbra 2019 povýšil žilinský biskup Tomáš Galis na Diecéznu svätyňu.

31. decembra 2020 to bude presne 40. rokov, ako prvý slovanský pápež na Petrovom stolci vyhlásil sv. Cyrila a Metoda za spolupatrónov Európy. 22. apríla 2020 uplynie 30. rokov od pamätnej návštevy svätého otca, kedy na letisku vo Vajnoroch pobozkal našu zem a požehnal celému Slovensku. Máme teda na čo spomínať, máme za čo ďakovať.

Svätí Cyril a Metod i Svätý Ján Pavol II. – orodujte za nás!

Odhalenie busty Sv. Jána Pavla II.

Komentáre (0)

K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať alebo prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Novinky do emailu

Dostávajte informácie o novinkách z nášho webu pravidelne raz týždenne do emailu.

Please enable the javascript to submit this form

Podobné články